The Price of Power – Jurnal de Burnout – Interventii pentru Reabilitarea Sinelui


In articolul “Jurnal de Burnout – In Cautarea Sensului”, sindromul epuizarii profesionale – una dintre cele mai frecvente afectiuni generate de expunerea excesiva prelungita la factori de stress, alimentat in ultimul timp si de contextul socio-profesional VUCA indus de provocarile asociate pandemiei – este explorat si nuantat in complexitatea valentelor simptomatologiei sale, vizand printre numeroasele efecte negative si “criza de sens” pe care acesta o produce, ca efect asociat epuizarii resurselor fizice, psihice si spirituale, a depersonalizarii si al ineficientei personale si profesionale.

In sens larg, simptomele asociate burnout-ului includ dar nu sunt reduse la:

🔻 Oboseala excesiva;

🔻 Nivel energetic scazut;

🔻 Lipsa claritatii mentale;

🔻 Schimbari bruste de dispozitie;

🔻 Iritabilitate;

🔻 Tulburari de somn;

🔻 Dificultati de concentrare;

🔻 Anxietate;

🔻 Lipsa motivatiei;

🔻 Interes scazut fata de interactiuni sociale si activitati care pana in acel moment erau considerate placute.

Din acest punct de vedere, spectrul de rezonanta al interventiei prin coaching transformational urmareste nu doar ameliorarea evidenta a simptomatologiei asociate fenomenului – recalibrarea functiilor superioare ale organismului – ci mai ales o viziune integrata si superioara asupra vietii in complexitatea aspectelor sale, perspectiva ampla care sa motiveze individul in sensul atingerii potentialului sau uman maxim, scop care i-ar permite acestuia accesul la resurse permanent regenerabile de energie psihologica.

In acest sens, se disting trei abordari principale pe care un coach profesionist le poate adopta in sensul recuperarii din burnout, in functie de propria sa pregatire, dar si de gradul de constientizare si responsabilizare a clientului si nivelul de profunzime si intelegere de la care acesta isi poate sustine participarea activa in cadrul procesului de coaching:

🔸 Nivelul Psihosomatic;

🔸 Nivelul Sinelui Integrat;

🔸 Nivelul Sinelui Superior.

🟣 Nivelul Psihosomatic

Desi cea mai eficienta abordare in cazul recuperarii ar fi, in mod ideal, detasarea de factorii-sursa de stress prelungit (mediu profesional toxic, sarcini de lucru in exces, leadership-ul in stil dictatorial si alte forme de parteneriat abuziv), acest aspect nu este intotdeauna realizabil din motive obiective (clientul isi poate periclita siguranta financiara sau reputatia profesionala daca paraseste locul de munca).

In acest caz, atunci cand viziunea simplista a interventiei prin coaching se rezuma strict la abordarea neurostiintifica a simptomatologiei, progresul se poate realiza prin stimularea cortexului prefrontal in vederea inlocuirii raspunsului reactiv, instinctiv la factorii de stress.

Aceasta se poate realiza prin:

🔸 Tehnici de Stress Management;

🔸 Somn de calitate;

🔸 Dieta echilibrata, bazata pe aportul constant de nutrienti;

🔸 Meditatie;

🔸 Rutina stabila de exercitiu fizice care sa stimuleze secretia de endorfine.

Tinand cont de faptul ca efectele “dominantei cortizolului” – starea care decurge in urma expunerii organismului la stress cronic – impacteaza atentia, perceptia, memoria pe termen scurt si invatarea, interventia prin tehnici de stress management va urmari:

🔸 Organizarea activitatilor zilnice cu scopul reducerii consumului energetic;

🔸 Organizarea estetica a spatiului de lucru astfel incat acesta sa inspire emotii pozitive si un sentiment de calm;

🔸 Prioritizarea sarcinilor de lucru in functie de importanta, in special avand in vedere toxicitatea demonstrata stiintific care decurge din abordarea activitatilor in stil multi-tasking;

🔸 Delegarea prin sugestii clare si specifice a sarcinilor in exces;

🔸 Focusul sustinut asupra taskurilor prioritare prin impartirea acestora in sub-taskuri realizabile, care intretin un sentiment de eficienta si multumire atunci cand sunt duse la bun sfarsit.

In acest sens, coach-ul poate deveni partenerul perfect in arta constientizarii si responsabilizarii, in sensul sustinerii echilibrului dintre viata personala si profesionala, prin:

🔸 Dobandirea claritatii si a constientizarii in ceea ce priveste starea mentala si realitatea subiectiva a clientului;

🔸 Revizuirea atitudinilor, convingerilor limitative si atitudinilor toxice care il impiedica pe acesta sa se redreseze;

🔸 Explorarea posibilitatilor si a optiunilor in recuperare;

🔸 Cultivarea si mentinerea unor noi obiceiuri benefice care sustin regenerarea organismului;

🔸 Setarea unor limite constiente in viata personala si profesionala, care sa favorizeze sanatatea fizica si mentala;

🔸 Echilibrarea stimei si increderii in sine in comunicarea eficienta a emotiilor si sentimentelor atunci cand clientul se simte complesit in viata personala si profesionala.

Datorita impactului pozitiv inalt pe care il are conversatia de coaching, prin intermediul careia se creaza un spatiu de incredere, confidentialitate si siguranta psihologica in care clientul poate aborda preocuparile sale la alt nivel fata de conversatiile uzuale, regasindu-se in dialog cu un profesionist atestat, care prin ascultare activa, intrebari puternice, observatie si feedback facilitateaza procesul de explorare – clientul se simte motivat si sustinut sa actioneze in sensul recuperarii sale.

🟣 Nivelul Sinelui Integrat

Cu toate ca interventia coaching-ului transformational la nivel psihosomatic este eficienta in recalibrarea energetica fizica si psihica, ea reprezinta totusi o abordare unilaterala, mecanicista a simptomatologiei burnout-ului, care, desi potrivita unor indivizi “obisnuiti” in sensul preocuparilor spirituale, nu atinge cauzele profunde care determina aparitia fenomenului.

Efectul depersonalizarii si deprecierea propriei persoane pot conduce la o “criza existentiala”, in care clientul, marcat de atitudinea de observator pasiv al propriei vietii, aflat la mila impulsurilor, iluziilor, fantasmelor si complexelor sale inconstiente, se simte pierdut in fata dualitatii aparente dintre diferitele aspecte conflictuale ale sinelui – cel real si autentic si proiectia sa, Ego-ul, din perspectiva careia isi asuma rolul de victima a sortii absorbita de propriile greseli si slabiciuni, incercata permanent de sentimente de nesiguranta si disperare.

In acest sens, vindecarea infirmitatii fundamentale a omului presupune integrarea armonioasa a valentelor Sinelui, realizarea de Sine si relatiile corecte cu cei din jur.

Prin procesul de coaching transformational avansat, clientul poate dobandi accesul la:

🔸 Cunoasterea propriei personalitati;

🔸 Controlul elementelor sale variate;

🔸 Descoperirea sau crearea unui centru unificator prin realizarea Sinelui Autentic;

🔸 Reconstructia personalitatii in jurul centrului unificator.

Acest proces de transformare poate fi realizat prin explorarea abilitatilor latente, a vocatiilor reale si a potentialitatii inalte care cauta sa se exprime dar care sunt ignorate si reprimate deseori din cauza ignorantei, a prejudecatilor si a fricii.

Scopul interventiei este descoperirea rezervei inestimabile de energie psihica nediferentiata latenta care anima personalitatea clientului, investindu-l pe acesta cu capacitatea nelimitata de a invata si a crea.

In stadiul controlului elementelor variate ale personalitatii, coach-ul va investiga in ce masura clientul se identifica cu slabiciunile, greselile, frica si emotiile sale toxice, care favorizeaza privarea de libertate a Sinelui, urmarind sa intretina vigilenta si sa faciliteze responsabilizarea acestuia fata de procesele sale interioare.

Interventia va urmari atent dezintegrarea complexelor si imaginilor distructive si controlul si utilizarea si canalizarea eficienta a energiei psihice astfel eliberate in sens constructiv, incurajand clientul sa mentina distanta psihologica atunci cand isi observa aceste complexe printr-o atitudine detasata, “la rece”.

In acest context, transformarea vizeaza redirectionarea analizei critice, care pana atunci era orientata in sens negativ asupra sentimentelor inalte si a potentialitatilor creative pe care clientul avea tendinta sa le reprime, in procesul de eliberare de tendintele si impulsurile nedorite.

Descoperirea sau crearea unui centru unificator in sensul realizarii adevaratului Sine presupune expansiunea constiintei personale inspre cea a Sinelui inalt, reprezentand un stadiu al interventiei care poate avea loc spontan in cazurile favorabile, prin procesul natural de crestere interioara, care se poate accelera prin actiune constienta deliberata in acest sens.

In ceea ce priveste formarea si reconstructia personalitatii in jurul centrului unificator, coach-ul va sustine si promova claritatea si autenticitatea imaginii dezirabile pe care clientul intentioneaza sa o adopte privind propria sa personalitate, un model ideal (si nu o imagine idealizata) in acord cu ritmul de dezvoltare naturala si capacitatile sale reale.

Transformandu-si emotiile si impulsurile in activitati intelectuale si creative sau in actiuni efective, clientul va (re)genera in mod constient energia psihologica necesara organizarii ferme a noii sale personalitati – armonioasa, radianta si eficienta.

🟣 Nivelul Sinelui Superior

In functie de gradul de dezvoltare intelectuala si spirituala a clientului, cu o frecventa mult mai redusa, burnout-ul poate lua forma unei crize asociate “trezirii spirituale”, in sensul experientei unui nivel al perceptiei superior, a constientizarii unei realitati interne, ignorata pana in acel moment.

Sentimentul de lipsa, constrangere si agitatie, vidul interior devenit intolerabil care rezulta din contestarea status quo-ului propriei existente, atunci cand apar intrebari legate de origini, scopul si sensul vietii, preced tulburarile interioare si criza morala.

In cazurile obisnuite, aceste simptome sunt insotite de conflicte patogene intre impulsuri si Ego-ul constient sau intre Ego si lumea exterioara. In cazurile de trezire spirituala, conflictele sunt produse de tendintele, aspiratiile si interesele de ordin moral, religios si spiritual ale clientului, asadar, interventia prin coaching transformational va urmari in primul rand diferentierea sursei crizei in dezvoltarea si maturizarea personalitatii clientului.

Procesul de coaching avansat care vizeaza interventia in cazul trezirii spirituale nu este apanajul unui coach cu o viziune materialista asupra vietii, lipsit de capacitatea de a intelege natura si cauzele agitatiei interioare asociate acestui fenomen, ci a unui profesionist abil care poate facilita o viziune profunda asupra starilor interioare complexe ale clientului si poate cultiva o abordare spirituala a naturii umane in procesul de coaching.

Sentimentul de maretie, de expansiune a constiintei, convingerea conform careia clientul participa prin existenta sa la ordinea divina sunt aspecte care necesita o investigatie pertinenta din partea unui coach experimentat, care a parcurs in mod individual drumul ascensiunii spirituale si poate face distinctia intre iluziile Ego-ului si puterea Sinelui Spiritual.

De cele mai multe ori, insasi “trezirea spirituala” reprezinta “tratamentul” pentru burnout-ul care o anticipeaza, dand nastere unui sentiment de bucurie si iluminare din care pulseaza intuitiv sensul si scopul existentei, oferind solutia pentru multe provocari si conferind un sentiment real ai durabil de siguranta psihologica.

Personalitatea anterioara, obtuza si dizgratioasa, se pierde astfel in fundal, iar un nou individ plin de recunostinta si dragoste pentru viata ii ia locul, dedicat sa ii serveasca pe ceilalti si sa isi imparta darurile spirituale si abundenta cu intreaga lume.

Este de remarcat in abordarea celor trei niveluri de interventie prin procesul de coaching transformational ca acestea nu se exclud reciproc, ci sunt complementare.

Cu cat coach-ului ii este mai accesibila investigatia cauzalitatii la nivel profund a simptomatologiei burnout-ului, cu atat procesul devine mai intens si mai complex, favorizand obtinerea unor rezultate remarcabile.

De altfel, nu trebuie neglijata nici distinctia intre terapie si coaching in acest caz, mai ales in contextul in care interventia nu este directiva si retrospectiva, ci consta in explorarea si evocarea revelatoare a potentialitatii latente, asociate realizarii de Sine.

Petra Paitici
Transformational Coach
ICF ACC™


One response to “The Price of Power – Jurnal de Burnout – Interventii pentru Reabilitarea Sinelui”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: