RoundTheClock Leadership – Cum alegi coach-ul potrivit?


“Onoarea nu inseamna sa faci alegerile potrivite, ci sa ai de a face cu consecintele alegerilor tale.”
Sofocle

Pornind de la premisa ca suntem ceea ce suntem datorita (sau din cauza) alegerilor pe care le facem in fiecare moment, devine esential pentru oricine doreste sa beneficieze in mod real de pe urma coaching-ului, sa isi asume in mod responsabil alegerea constienta a coach-ului profesionist care il va insoti pe calea plenitudinii prin atingerea potentialului sau creativ maxim. 

A naviga prin apele involburate ale coaching-ului in cautarea profesionistului ideal, intr-o industrie in continua crestere, care estima in 2019 la nivel global peste 71000 de practicanti, conform Executive Summary pentru 2020 ICF Global Coaching Study, devine o sarcina din ce in ce mai dificila, in special din cauza multitudinii de coach-i “self-made” la foc automat si pe banda rulanta care, din pacate, atunci cand nu se ridica la nivelul competentelor de baza si nu respecta standardele codului etic, nu aduc deloc cinste si vizibilitate mediatica pozitiva acestei profesii nobile.

Cu toate acestea, eficienta demonstrata a coaching-ului, in calitatea sa de “parteneriat cu clientii intr-un proces provocator si creativ care ii inspira sa isi maximizeze potentialul personal si profesional”, dar si ca “proces revelator care se construieste pe filosofia constientizarii si responsabilizarii” este de necontestat, in special atunci cand alegerea coach-ului respecta o serie de criterii de bun simt.

🔸 Educatia academica

In alegerea coach-ului potrivit, este important de adresat o serie de intrebari esentiale legate de educatia academica pe care acesta o are. 

Oricat de tentanta ar fi alunecarea in mirajul “scolii vietii” dublat de anumite abilitati de comunicare, promovate in media sub titulatura de coach, atunci cand de alegerea profesionistului in coaching depinde calitatea vietii, performanta inalta si bunastarea fizica, psihica, emotionala si spirituala, devine necesar ca studiile academice ale coach-ului sa reflecte, cel putin in linii mari, o intelegere profunda a aspectelor pe care coachee-ul le poate aduce in atentie.

Aceasta nu presupune deloc calitatea de expert a coach-ului in domeniul de interes pentru obiectivele clientului, ci doar ofera un inalt grad de siguranta psihologica in cadrul parteneriatului, cu scopul de a potenta “sclipirea” initiala care a stabilit raportul de incredere. 

Ask the Coach:

💡 Ce formare academica ai?

💡 Cum te ajuta aceasta formare in procesul de coaching?

💡 Ce te-a determinat sa te orientezi spre coaching?

💡 Cum a reusit coaching-ul sa te transforme la nivel personal si profesional? 

🔸 Training-ul in Coaching

Este important ca profesionistul care ofera servicii de coaching sa fi beneficiat de un training de calitate, care presupune invatare activa si interactiva, antrenament, supervizare si mentorat, desfasurat pe o perioada mai indelungata de timp. 

Doar pentru ca un coach autoproclamat si potentialul coachee impartasesc acelasi tip de experiente sau au trecut prin acelasi gen de provocari nu inseamna ca acel coach este capabil sa furnizeze servicii de calitate la un nivel profesionist reglementat in industrie. 

De asemenea, chiar daca un coach a primit un training adecvat la un moment dat in trecut, devine critic pentru propria sa eficienta ca acesta sa fie implicat intr-un proces de invatare continua, care sa ii permita rafinarea skill-urilor necesare profesiei de coach. 

Ask the Coach:

💡 Ce scoala de coaching ai urmat?

💡 Cat a durat aceasta scoala?

💡 In ce proces de invatare continua in coaching esti implicat? 

💡 Ce gen de coaching practici? 

🔸 Acreditarea

Intr-o industrie in continua crestere, cu un profit global total estimat la 2849 miliarde de dolari in 2019, conform Executive Summary pentru 2020 ICF Global Coaching Study, un detaliu notabil care poate face diferenta, sprijinind alegerea constienta a coach-ului, este reprezentat de acreditarile si pe care acesta le-a obtinut in urma training-urilor. 

Daca printre acestea se numara si o certificare facilitata de International Coaching Federation, cea mai mare organizatie de coach-i profesionisti la nivel global, reprezentand un etalon de profesionalism in industria coaching-ului si reflectand cele mai inalte standarde de calitate in domeniu, credibilitatea acelui coach este asigurata din start.

Ask the Coach:

💡 Ce certificari ai obtinut in Coaching?

💡 Ce certificare iti doresti sa obtii?

💡 Ce standarde de calitate urmaresti in profesia ta?

💡 La ce valori profesionale aderi?

🔸 Dezvoltarea Personala

Atunci cand spectrul de rezonanta a procesului de coaching depaseste atingerea stricta a unor obiective de performanta si vizeaza explorarea potentialului creativ si dezvoltarea personala intr-o maniera cuantificabila, care sa demonstreze o crestere a calitatii vietii, este necesar pentru client sa se asigure ca potentialul sau coach se situeaza cel putin la acelasi nivel de dezvoltare personala si spirituala, sau la un nivel superior. Acest aspect poate contribui in mod evident la stabilirea unei relatii profesionale bazata pe incredere reciproca si siguranta psihologica, dar mai ales ii poate oferi coach-ului o perspectiva mult mai ampla asupra obiectivelor clientului si mai ales a scopului mai inalt, constient sau subconstient, carora ii servesc.

Conform lui Dr. Otto Laske, nivelul de dezvoltare personala nu este acelasi lucru cu varsta cronologica, astfel incat un coach cu o varsta mai inaintata nu inseamna neaparat ca acesta are o experienta de viata mai vasta si o dezvoltare personala si spirituala pe masura. 

🔸 Increderea

Unul dintre cele mai importante atribute ale relatiei de coaching il reprezinta increderea, care este absolut esentiala pentru explorarea in profunzime a provocarilor intampinate de client. Desi increderea se dezvolta in timp, ea incepe de fapt de la primul contact cu coach-ul, atunci cand se evidentiaza o serie de indicatori care sugereaza ca relatia care tocmai incepe sa se formeze este una de incredere. 

Avand in vedere faptul ca Maslow sustinea “ca bunele relatii umane sunt terapeutice si, prin urmare, o buna terapie trebuie sa aiba la baza o buna relatie cu terapeutul”, putem afirma cu incredere ca un proces de coaching de calitate trebuie sa aiba la baza o buna relatie cu coach-ul, construindu-se pe baza unui parteneriat de calitate. 

Pe langa valoarea conexiunii care se stabileste de la primul contact/conversatie/intalnire, de altfel total subiectiva, conform perceptiei potentialului client, aspectele care pot contribui la stabilirea unei relatii bazata pe incredere sunt si rezultatele obtinute de clientii sai in cadrul procesului de coaching si feedback-ul primit de la acestia. Aceste aspecte pot fi explorate prin intrebari directe si deschise sau prin consultarea retelelor de socializare, in masura in care serviciile coach-ului au vizibilitate in mediul online. 

Ask Yourself:

💡 Cum te simti dupa ce ai discutat cu potentialul tau coach?

💡 Ce iti ofera (sau nu) senzatia de incredere in ceea ce-l priveste?

💡 Ce rezultat ai obtinut in urma primului contact? 

💡 Ce energie avea (sau nu) coach-ul respectiv?

🔸 Echipa

Exista foarte multi profesionisti talentati in lume, dar nici unul nu poate fi expert in absolut toate domeniile, prin urmare, la un moment dat, un coach poate atinge limitele in cadrul carora poate oferi suport clientilor sai, indiferent de tipul de coaching practicat. Pentru un coachee care se poate confrunta cu provocari complexe, conteaza asocierea pe care o are coach-ul ales cu alti profesionisti din domenii conexe, pe care ii poate recomanda si care il pot ajuta pe client in aprofundarea solutiilor existente, atunci cand atributiile sale sunt depasite de reglementarile procesului de coaching, specialisti precum un psiholog sau psihiatru.

Atunci cand potentialul coach face parte dintr-o astfel de echipa, avand acces la skill-urile, experientele, intelegerea profunda si maiestria altor profesionisti, prezinta un grad mai inalt de incredere care confirma calitatea serviciului oferit.

Ask the Coach:

💡 In cazul in care este nevoie, in ce masura ma poti orienta spre un alt profesionist potrivit nevoilor mele?

💡 Cu ce alti profesionisti discuti in contextul schimbului de experienta?

💡 Cum procedezi atunci cand, in cursul procesului de coaching, se dezvaluie probleme complexe, traume, anxietate, depresie?

🔸 Imaginea Online

Avand in vedere ca 37% din clientii tipici pentru coaching sunt adulti intre 35 si 44 de ani, conform 2020 ICF Global Coaching Study, este de asteptat ca acestia sa exploreze spatiul virtual in vederea identificarii coach-ului potrivit obiectivelor pe care doresc sa le atinga. In acest caz, nivelul de Personal Branding al coach-ului poate face diferenta, in sensul relevarii imaginii si intereselor sale, cu care potentialul client poate rezona sau nu. 

In timp ce LinkedIn reprezinta o retea sociala profesionala “left-hemisphere driven”, Facebook poate furniza insights relevante in ceea ce priveste interesele si pasiunile pe care le are coach-ul si mai ales felul in care le comunica, in timp ce Instagram furnizeaza insights cu privire la stilul de viata al coach-ului, documentat la nivel fotografic, ambele retele de socializare oferind indicii importante despre nivelul de creativitate pe care il are coach-ul respectiv, un skill esential in procesul de coaching, care contribuie negresit la rezultate impresionante, mai ales tinand cont ca este parte integranta a definitiei ICF. 

Ask yourself:

💡 Ce preocupari are acest coach, in afara profesiei?

💡 Ce imagine si-a creat in mediul online? 

💡 Ce contributie aduce spatiului virtual?

💡 In ce masura acest coach traieste viata la care aspir? 

💡Cat de mult ma inspira?

“Omul nu poate face alegeri intelepte in viata daca nu indrazneste sa se asculte pe sine, pe el insusi, in fiecare clipa a existentei sale.”
– Abraham H. Maslow

Personal Input: 

Pentru mine, cel mai important aspect al alegerii unui coach il reprezinta dezvoltarea sa personala si mai ales cea spirituala, la acelasi nivel de pertinenta cu acreditarile pe care le-a obtinut. 

Pentru ca investitia mea cea mai mare de resurse este in domeniul dezvoltarii personale, desi sunt constienta ca orice coach profesionist mi-ar putea oferi suport in dobandirea claritatii mentale, in a face alegeri constiente, in a-mi planifica atingerea unor obiective concrete, oferindu-mi impulsul de a actiona si asumandu-si in acelasi timp un rol de partener responsabil in procesul de coaching, numai un coach care a demonstrat o intelegere inalta a mintii umane prin interesele sale eclectice si metodologia abordata, explorand nuantele experientelor spirituale si nivelurile constiintei superioare, imi poate oferi un suport real, atunci cand obiectivul meu este sa:

🔸 Dobandesc o perspectiva mai ampla si pozitiva asupra realitatii;

🔸 Ma eliberez de convingeri limitative si constrangeri sociale;

🔸 Dezarmez sau sa previn conflictele interioare;

🔸 Imi aliniez fiecare actiune la sistemul de valori;

🔸 Implinesc un scop mai presus de propria persoana prin potentarea calitatilor si talentelor mele;

🔸 Cresc profunzimea relatiilor personale si profesionale;

🔸 Valorific genialitatea care exista in fiecare dintre noi, aducand astfel o contributie notabila comunitatii. 

Fie ca este vorba de liniste sufleteasca, bunastare emotionala, abundenta financiara, prosperitate spirituala sau echilibrul intre diversele aspecte ale vietii, ma voi orienta evident spre un coach care deja le-a obtinut si le afiseaza mai mult sau mai putin subtil, urmandu-mi intuitia in ceea ce-l priveste.

“Alegerea, si nu sansa, e cea care ne determina destinul.”
– Frank Delano Roosevelt

Succes in a face alegeri constiente iti doresc!

Petra Paitici
Transformational Coach
ICF ACC™


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: