RoundTheClock Leadership – Eligibilitatea in Coaching


In calitatea sa de “proces revelator care se construieste pe filosofia constientizarii si responsabilizarii”, coaching-ul transformational este o abordare deosebit de eficienta doar atunci cand clientul care beneficiaza de pe urma acestui serviciu indeplineste o serie de conditii esentiale, care sa asigure atingerea obiectivelor propuse si implicit, succesul programului. 

Rentabilitatea programului de coaching depinde exclusiv de implicarea, determinarea si perseverenta clientului, care este unicul responsabil pentru propriul sau progres. 

In coaching, sintagma “merge si asa” este inaplicabila – numai clientul este cel in masura sa cerceteze, sa evalueze si sa hotarasca ce, cum, cand si in ce directie se va indrepta dezvoltarea sa personala si profesionala. Acestuia nu i se ofera solutii “la cheie”, sfaturi, indrumari care sa il distraga de la constientizarea realitatii si asumarea responsabilitatii.

In articolul sau pentru Harvard Business Review, “Are You Ready to Be Coached?”, Brenda Steinberg a identificat sapte caracteristici esentiale care diferentiaza leaderii care aleg sa evolueze prin intermediul coaching-ului, aplicabile in cazul oricarui potential client care doreste sa beneficieze de multiplele avantaje ale acestui proces creativ.

Toleranta la disconfort. Orice proces complex care genereaza o transformare impune o atitudine proactiva in adoptarea unor noi perspective si comportamente care sa ii asigure succesul. Constientizarea acestor aspecte implica uneori prezenta unor emotii puternice precum frica (de necunoscut, de esec, de succes), conducand la identificarea blocajelor emotionale care stau in calea realizarii obiectivelor. Pentru a beneficia de avantajele adoptarii acestor noi perspective si comportamente dezirabile, este necesar pentru client sa isi asume un anumit grad de disconfort. 

Deschiderea catre experienta. A adopta o noua perspectiva implica asumarea riscului de a esua in implementarea sa – acesta este motivul pentru care multe persoane care tanjesc dupa schimbare evita sa incerce. In plus, perfectionismul reprezinta alt obstacol in calea progresului. In lipsa deschiderii catre experienta, clientul va avea impresia ca detine deja toate raspunsurile si nu va avea disponibilitatea de a reflecta asupra optiunilor disponibile si a testa noi alternative, motiv pentru care transformarea sa nu poate avea loc.

Abilitatea de a privi dincolo de rational. Aceasta abilitate superioara presupune implicarea clientului in explorarea dimensiunii emotionale a comportamentelor sale, proces complex prin care se facilitateaza accesul spre o intelegere mult mai profunda si valoroasa a propriei sale personalitati. Avand in vedere aspectul irational al comportamentului, conditionat de multe ori de frica, rusine, mandrie sau furie, cunoasterea de sine va propulsa in mod constient angajamentul clientului fata de realizarea obiectivelor setate in directia adoptarii unor comportamente care ii sustin progresul si se aliniaza sistemului sau de valori.

Disponibilitatea fata de asumarea responsabilitatii. Mentalitatea de victima este una dintre cele mai puternice piedici in calea schimbarii, dar si cel mai puternic indicator ca transformarea este absolut necesara pentru progres. Schimbarea este un proces foarte dificil pentru cei care nu sunt constienti de puterea pe care o au de a-si crea un viitor dezirabil, blamandu-i pe altii sau acuzand conditiile neprielinice pentru lipsa de responsabilizare fata de propriile actiuni. In acest sens, coaching-ul transformational are potentialul extraordinar de a alchimiza energia frustrarii in conturarea mentalitatii de invingator, doar atunci cand clientul constientizeaza necesitatea asumarii responsabilitatii.

Capacitatea de a ierta. In orice proces de dezvoltare personala, este absolut necesar ca energia de care dispune clientul sa se canalizeze exclusiv spre progres si nu spre trecutul sau, de aceea iertarea devine absolut esentiala. Resentimentele, frustrarea si insistenta de a trai in trecut nu sunt compatibile cu transformarea. 

Disciplina personala. O alta provocare importanta pentru leaderi o reprezinta constientizarea faptului ca anumite programe mentale si comportamente care le-au asigurat succesul pana intr-un punct se pot dovedi contraproductive in incercarea de a accesa o dimensiune superioara a propriei vieti. Fiecare etapa personala si profesionala importanta poate solicita un set diferit de abilitati, mindset si comportamente iar acest aspect necesita uneori o pregatire minutioasa. A fi un leader eficient in orice domeniu al vietii este un statut care implica disciplina. 

Abilitatea de a cere ajutorul. Specifica unui leader curajos, aceasta abilitate contribuie la construirea si promovarea unei culturi a coaching-ului, alaturi de asumarea vulnerabilitatii, ascultarea activa, cultivarea curiozitatii, conversatiile dificile si oferirea unui feedback constructiv. Astfel, clientul are oportunitatea de a depasi perimetrul procesului individual si de a aplica eficient principiile specifice coaching-ului si in ceea ce priveste relatiile personale si profesionale, astfel avansand mult mai rapid in procesul sau de transformare.

Evident, orice proces de dezvoltare personala poate parea in egala masura fascinant si infricosator, motiv pentru care acest set de caracteristici poate fi util in a determina in ce masura clientul este pregatit sa se implice cu adevarat in propria sa transformare, analizand astfel care este gradul de dificultate pe care il impune fiecare conditie necesara. Cu siguranta, indiferent de decizia clientului referitoare la angajament, coaching-ul ramane unul dintre cele mai eficiente procese de transformare.

In calitate de potential client, inainte de a initia transformarea prin coaching, este esential sa iti oferi un raspuns afirmativ la anumite intrebari puternice dar inchise, precum:

🔸 Esti pregatit(a) sa iti asumi in totalitate responsabilitatea pentru propria ta dezvoltare?

🔸 Esti deschis(a) fata de adoptarea unor noi atitudini si comportamente, in conformitate cu obiectivele pe care ti le setezi?

🔸 Esti capabil sa tolerezi disconfortul pe care il va cauza parasirea zonei de confort?  

Petra Paitici
Transformational Coach
ICF ACC™


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: