RoundTheClock Leadership – Ce este Coaching-ul Transformational?


“A exista, pentru o fiinta constienta, inseamna a se schimba, a se schimba inseamna a se maturiza, a se maturiza inseamna a se crea infinit pe sine insusi.”
– A. Thibaudet

Coaching-ul este un proces revelator care se construieste pe filosofia constientizarii si responsabilizarii, acestea fiind principiile fundamentale care alimenteaza calatoria catre autocunoastere,  inspirand individul sa-si valorifice potentialul personal si profesional. 

Federatia Internationala de Coaching (ICF) defineste coaching-ul drept “un parteneriat cu clientii intr-un proces provocator si creativ care ii inspira sa isi maximizeze potentialul personal si profesional.” 

In sens larg, toate tipurile de coaching au aceeasi misiune nobila de a creste eficienta, a stimula performanta si a propulsa dezvoltarea personala spre noi culmi ale (auto)cunoasterii, izvorand din necesitatea de a onora schimbarea in mod delicat si responsabil; cu toate acestea, nu orice schimbare este in sine o transformare la nivel profund si nu orice proces care pretinde a fi “coaching transformational” indeplineste functia inalta de metamorfoza psihica prin rescrierea regulilor jocului interior.

“Omul, spre deosebire de orice altceva, organic ori anorganic, din univers se inalta dincolo de lucrul mainilor sale, urca mereu pe treptele propriei intelegeri, paseste in fruntea infaptuirilor sale.”
– J. Steinbeck

Transformarea reprezinta, prin definitie, o schimbare profunda, dramatica, “(Spc) a firii, a caracterului, a felului de a fi, a conduitei” – in sens spiritual fiind o “(Fiz) schimbare a unei forme de energie în altă formă de energie în cantități echivalente” (DEX).

Metamorfoza interna (si externa) este o experienta de varf cu o frecventa destul de rar intalnita pe parcursul ciclului de viata a unui individ, insa de o valoare inestimabila in cadrul satisfacerii nevoii sale de auto-actualizare – acea tendinta umana elevata care ar putea fi exprimata ca “dorinta acerba de a deveni ceea ce este si tot ceea ce este capabil de a deveni”, conform lui Abraham Maslow.

Coaching-ul transformational este cea mai avansata, rapida si eficienta solutie de calitate superioara formulata ca raspuns la frustrarea generata de lipsa de sens si scop, ca sursa a majoritatii disfunctiilor psihologice, conform lui Roberto Assagioli, parintele psihosintezei.
Acest tip de coaching depaseste spectrul posibilitatilor lui “a face”, potentand taramul cuantic al lui “a fi” prin explorarea profunda a psihicului uman si stimularea potentialului latent al lui “a deveni”.

In timp ce coaching-ul tranzactional se dezvolta pe premisa ca individul isi poate atinge eficient obiectivele abordand noi moduri pline de semnificatie care rezida deja in sfera posibilitatilor sale, aspect care nu presupune necesitatea schimbarii pentru ca scopul sa fie atins, coaching-ul transformational promoveaza o stare superioara de “a fi”, pornind de la restructurarea gandurilor, redefinirea perceptiilor si alchimizarea energiei. 

Acest tip de coaching il invita pe client sa isi reconfigureze traseul de auto-cunoastere, sa transforme fiecare obstacol intr-un prag de trecere, sa priveasca fiecare provocare drept o lectie care serveste scopului inalt si misiunii sale. Se creeaza astfel contextul propice pentru alchimizarea sentimentelor si emotiilor negative ale clientului prin transformarea lor in combustibil care ii propaga propria dezvoltare. 

Coaching-ul transformational produce schimbari profunde si durabile, potentand esenta Sinelui Superior si trezind constiinta propriei valori, prin reusita de a patrunde in spatele mintii rationale, in subconstientul bogat in simboluri si imagini, de unde izvoraste adevarata iluminare. Acesta cinsteste darurile si maretia, cultivand constientizarea diamantului interior care straluceste in lumina celor mai profunde valori si calitati personale, eliberand individul de intunericul Ego-ului si umbra convingerilor limitative care il saboteaza. 

In procesul transformational, clientul este invitat sa exploreze structurile fundamentale pe care se sprijina identitatea sa, eliminand in mod constient si responsabil conditionarile subconstiente care ii guverneaza viata din profunzime, preluand din nou controlul asupra propriei vieti prin onorarea autenticitatii sinelui si alinierea campului electric al gandurilor cu cel magnetic al inimii. Discutam astfel despre generarea unei rezonante electro-magnetice superioare in acord cu noua realitate psihica.

Coaching-ul transformational reprezinta ritualul inaltarii constiintei personale la rangul de leader de succes sub toate aspectele vietii, armonizand in mod integrativ totalitatea dimensiunilor sinelui. 

*Coaching-ul nu este psihoterapie, consultanta, mentorat, training sau consiliere. 

“Timpul schimba florile campului, dar nu poate schimba stralucirea aurului din adancuri.
– Nicolae Iorga

Petra Paitici
Transformational Coach
ICF ACC™


One response to “RoundTheClock Leadership – Ce este Coaching-ul Transformational?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: