Proph3tic Justice -Arta Pretuirii de Sine – Respectul pe care ni-l datoram


B86E9655-FC9A-462F-91FF-CD4491528FBC

“Respectandu-te pe tine insuti, impui respectul celorlalti.”
– F. Dostoievski

Ce este stima de sine?

Toti avem momente in care ne lipseste increderea in fortele proprii si nu excelam la capitolul imagine de sine.
Astfel de momente sunt inevitabile, dar periculoase pentru sanatatea mentala, atunci cand se inradacineaza drept atitudini pe termen lung fata de propria persoana.

Stima de sine reprezinta parerea pe care o avem despre noi insine – cu cat aceasta este mai buna, cu atat ne putem bucura de o viziune pozitiva asupra vietii, o capacitate de rezilienta sporita, intelegere si toleranta fata de noi insine si fata de ceilalti, echilibru emotional si deschidere fata de nou.

La polul opus se afla stima de sine scazuta, determinata de o imagine de sine negativa, care conditioneaza un puternic sentiment de autocritica, lipsa de respect si acceptare fata de sine si fata de ceilalti, o igiena emotionala precara, frica de esec si teama de necunoscut.

Pozitionarea noastra fata de cei doi poli este determinata chiar de discursul interior pe care il avem fata de noi insine, fie el unul optimist, incurajator, motivant, sau, din contra, unul pesimist si excesiv de critic – ambele perspective au capacitatea de a pune in functiune motorul profetiilor autoimplinite – predictii a caror realizare o atragem in mod subconstient prin propriul nostru comportament.

Stima de sine influenteaza deci comportamentele – o imagine de sine pozitiva va insufla energie, entuziasm, determinare – ea sta la baza mindset-ului flexibil, care faciliteaza atingerea obiectivelor, transformand obstacolele in provocari si experientele negative in lectii; datorita ei, relatiile se desfasoara in mod armonios.

O imagine de sine negativa infraneaza actiunile si initiativele, anihileaza motivatia si alimenteaza speech-ul interior negativ, tinandu-ne captivi intr-o bucla a neimplinirii, un cerc vicios care nu face decat sa intareasca convingerile noastre limitative si sa ne saboteze succesul.

Dar, desi stima de sine presupune oglindirea in propria constiinta, daca vorbim despre un nivel ridicat de dezvoltare personala, atunci cand imaginea de sine nu este consolidata si depinde de validari externe, ea devine influentata de raportarea la exterior si implicit, de parerile celor din jur.

Succesul obtinut in acest caz ne poate oferi un plus de energie si motivatie, dar impactul lui creeaza dependenta, ceea ce va conditiona si starea de bine pe termen lung. Mai precis, exista multe persoane de succes care nu sunt deloc fericite, ci in interior se simt vulnerabile, nelinistite, traind intr-o permanenta incertitudine vis-a-vis de propria persoana.

Aceasta dinamica este evidenta mai ales in randul adolescentilor, pentru care imaginea de sine este dependenta de alinierea la anumite trenduri, in felul acesta vizand acceptarea sociala.

Acelasi principiu sta la baza perpetuarii unor comportamente de consum promovate de anumite branduri care folosesc influenceri ca mijloc de promovare pentru produse si servicii (de la make-up la haine si operatii estetice), avand in vedere ca, atata timp cat validarea vine din exterior, consumatorul va recurge la intarirea comportamentului de consum pentru a-si mentine imaginea de sine in conformitate cu standardele impuse ca fiind ideale.

De fapt, la baza unei stime de sine scazute stau experientele din copilarie, ea fiind determinata de mesajele pe care le primim despre noi de la parinti, rude, profesori, media, etc., in lipsa propriului sistem de valori la care sa ne raportam. Atunci cand suntem copii avem la indemana doar aprecierile parintilor la adresa noastra, o atitudine prea critica facandu-ne sa simtim ca nu suntem suficienti de buni.
Pe de alta parte, laudele nejustificate si atitudinea permisiva in exces pot facilita o imagine de sine foarte buna, dar exagerata si nerealista, care va atrage consecinte la fel de dramatice.

Stima de sine joasa nu numai ca ne blocheaza intr-un cerc vicios al convingerilor limitative, sabotandu-ne relatiile sociale, statutul profesional si sansa de a avea viata pe care ne-o dorim, dar ne pune in pericol si sanatatea mintala, conducand in unele cazuri la anxietate, depresie, comportamente deviante si adictii.

”Respectul de sine, conştiinţa de sine, controlul de sine, iată trei lucruri care ne fac puternici.”
– Alfred Tennyson

Cum putem sa avem o stima de sine sanatoasa?

Pentru a creste stima de sine, va propun cateva exercitii simple si va invit sa le incercati pe acelea cu care rezonati in cea mai mare masura.

1. Eliminarea convingerilor limitative

Pentru eliminarea unei convingeri limitative, pornim de la depistarea ei; aceasta se noteaza pe o hartie, urmand sa fie identificat momentul in care a fost initiata.
Urmatoarea etapa presupune evaluarea dovezilor care pun la indoiala convingerea negativa, urmata de pareri pozitive pe care le avem despre noi insine, intarite de parerile pozitive ale celorlalti – minim 5 pentru fiecare categorie.
Exercitiul se repeta in mod periodic, in scris, comparand apoi versiunile anterioare pentru urmarirea progresului realizat.

2. Identificarea punctelor forte

Acest exercitiu urmareste explorarea unei viziuni pozitive despre propria persoana, pornind de la intrebarile:
🔸 Care sunt cele 5 calitati pe care le apreciezi cel mai mult la tine?
🔸 Care sunt cele 5 reusite personale sau profesionale cu care te mandresti?

3. Factorul de unicitate

Exercitiul invita la construirea unei imagini autonome despre sine prin variantele de raspuns (minim 5) la intrebarea:
🔸 Prin ce sunt eu unic(a)?

4. Arta de a spune NU

Pornind de la identificarea a 5 situatii in care inabilitatea de a spune NU a condus la disconfort, se trec in revista, se reformuleaza si se exerseaza modalitati de a refuza anumite circumstante sau de a evita anumite situatii, in mod politicos, printr-un exercitiu de imaginatie.
🔸 Cum ar fi aratat situatia daca ai fi spus NU? Ce s-ar fi intamplat?
🔸 Ce beneficii ai avut sa spui DA? Dar sa fi spus NU?

5. Esec vs. Feedback

Pornind de la 5 situatii considerate drept “esecuri”, se exploreaza o perspectiva pozitiva asupra lor, identificand lectia de invatat si analizand conditiile care trebuie imbunatatite pentru a asigura succesul pe viitor.

In concluzie, stima de sine, adica cinstea si onoarea pe care o acordam propriei persoane si pretuirea fata de noi insine, include increderea in fortele proprii si respectul fata de sine.

O stima de sine sanatoasa deriva deci din sentimentul de siguranta care se intemeiaza pe resursele personale si pe o imagine de sine pozitiva si veritabila, independenta de mediul extern, atragand astfel profetii autoimplinite, care rezoneaza cu nivelul de unicitate si autenticitate al fiecaruia.

“Esenta respectului de sine e sa ai incredere in propriile-ti simtiri, si sa fii convins ca meriti fericirea.”
– Nathaniel Branden

Petra Paitici
Transformational Coach
ICF ACC™


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: