Men are from Mars – Nikola Tesla, Un Mentor Spiritual


49F13926-CE48-4432-B66D-E774E26C75D4.jpeg

“Toată lumea ar trebui să-și considere propriul corp ca fiind un cadou de neprețuit primit de la cineva pe care-l iubește mai presus de toate… o lucrare minunată de artă, de o frumusețe de nedescris și un mister dincolo de concepția umană și atât de delicat încât un cuvânt, o respirație, o privire, ba chiar și un cuvânt îl poate răni.”

Un geniu visător cu înclinație poetică, marele savant și inventator Nicolae Teslea (Nikola Tesla) se naște într-o noapte furtunoasă de 9 spre 10 iulie 1856 în satul Smiljan din Croația de astăzi, ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea și al Gicăi Mandici. Familia tatălui era de grăniceri antiotomani, în fostul imperiu austro-ungar. Într-o discuție înregistrată pe magnetofon, Henri Coandă îl prezintă pe marele inventator Tesla ca fiind român bănățean din Banatul sârbesc, dar realitatea era că prietenul său Nicolae era istro-român din Croația, conform articolului publicat în Formula As de Prof. univ. asoc. dr. ing. Dinu-Ștefan T. Moraru, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România. Originea lui Tesla încă încurajează dezbateri serioase, la peste șaptezeci de ani de la moartea sa, el însuși afirmând într-un interviu că este mândru de originea sa sârbă și de patria croată.

“Darul puterii mentale vine de la Dumnezeu, de la Divinitate, iar dacă ne concentrăm mintea noastră asupra acestui adevăr, noi intrăm în ton cu această mare putere.”

Supranumit “Extraterestrul Roman” în cartea dedicată de autorul Valentin Ovidiu Vâzdoagă, Tesla relatează în autobiografia sa că în numeroase ocazii a experimentat momente detaliate de inspirație, acuzând multiple episoade de boală, o afecțiune stranie care se manifesta prin apariția unor fascicule de lumină orbitoare în fața ochilor, adesea însoțite de halucinații, asociate unui cuvânt sau unei idei care îl urmărea. Uneori aceste halucinații îi ofereau soluția problemei care îl preocupa. Având o memorie fotografică extraordinară, care îi permitea să memoreze în întregime cărțile pe care le citea, Tesla putea vizualiza în formă reală orice obiect al cărui nume îl auzea. Gândirea sa vizuală desăvârșită îi permitea să vizualizeze o invenție cu o precizie incredibilă, în lipsa schițelor pe care nu obișnuia să le deseneze, concepând totul în minte. De asemenea, el avea premonitii ale evenimentelor care urmau să se întâmple.

D2C542C3-A456-4458-A40B-A05D76771554

“Cunoasterea vine din univers, iar viziunea noastră este structura sa cea mai perfectă. Avem doi ochi: pământești și spirituali.  De preferat este ca cei doi să devină unul singur.”

Tesla urmează cursurile școlii gimnaziale din Karlovac, unde termină în doar trei ani ciclul de învățământ de patru ani. Începe studiile de inginerie electrică la Universitatea din Graz în 1875, timp în care experimentează unele utilități ale curentului alternativ. Renunță la cursuri și pleacă din Graz spre Maribor, unde obține prima sa slujbă ca subinginer, post pe care îl ocupă un an, timp în care suferă o criză nervoasă. Tesla este convins apoi de tatăl său să se înscrie la cursurile Universității Carolina din Praga, pe care le abandonează după moartea lui. În 1880 se mută la Budapesta pentru a lucra la Compania Națională de Telegrafie, devenită ulterior Compania Națională de Telefonie. În momentul în care se deschide centrala telefonică în 1881, Tesla devine șeful electricienilor din companie, după care inginer pentru primul sistem telefonic al țării.
În acest timp, inovează, de asemenea, un dispozitiv considerat de unii drept amplificator telefonic, pentru alții fiind considerat prima boxă de amplificare a sunetului.

Se mută la Paris în 1882 pentru a lucra ca inginer în Continental Edison Company, una din companiile lui Thomas Edison, proiectând îmbunătățiri pentru echipamentele electrice aduse de pe celălalt mal al oceanului. Conform biografiei, în același an Tesla inventează motorul de inducție și începe să lucreze la mai multe dispozitive care foloseau câmpul magnetic rotativ, pentru care a primit patente în 1888. În urma premoniției pe care o are în timpul somnului despre decesul mamei sale, care se adeverește, Tesla se îmbolnăvește, petrecând trei săptămâni pentru a se recupera într-un sat aproape de locul nașterii acesteia.

6308ED45-8974-4AC1-AF8C-72DFDF8D8064

“Oamenii de știință din ziua de azi gândesc profund în loc de clar. Unul trebuie să fie sănătos pentru a gândi clar, dar unul poate gândi profund și poate fi destul de nebun.”

În iunie 1884, Tesla ajunge pentru prima dată în New York, cu o scrisoare de recomandare din partea lui Charles Batchelor, un vechi angajat, către Thomas Edison, în care acesta scrie: “Cunosc doi mari oameni, tu ești unul dintre ei; celălalt este acest tânăr”. Edison îl angajează ca simplu inginer electrician în compania sa, unde acesta progresează rapid, rezolvând multe din problemele tehnice dificile pe care le aveau produsele companiei.
Astfel, i se oferă ocazia să reproiecteze complet generatoarele de curent continuu contra a cincizeci de mii de dolari, o sumă considerabilă la acea vreme.
În 1885, atunci când Tesla întreabă despre plata promisă pentru serviciile aduse, care crescuseră veniturile financiare ale companiei, Edison rupe înțelegerea verbală, punând-o pe seama așa-zisului umor american.
În urma refuzului de mărire a salariului, Tesla renunță la slujbă, deschizându-și în 1886 propria firmă, Tesla Electric Light & Manufacturing, dar investitorii săi nu sunt de acord cu planurile de fabricare a unui motor de curent alternativ, așa că în final îl scot afară din companie, acesta fiind nevoit să sape șanțuri ca muncitor pentru a se putea întreține și a-și putea continua cercetarea.

În 1887 construiește primul motor pe inducție, fără perii, alimentat cu curent alternativ, pe care îl prezintă la American Institute of Engineers (azi IEEE) în 1888.
În același an, prezintă principiul bobinei Tesla și începe să lucreze cu George Westinghouse la Westinghouse Electric & Manufacturing Company’s, în laboratoarele din Pittsburgh, Pennsylvania.
În aprilie 1887, Tesla începe cercetările la ceea ce aveau să se numească razele X, care se folosesc astăzi în medicină pentru diagnosticare.

Tesla propune un “sistem mondial pentru transmiterea energiei electrice fără cabluri”, bazat pe conductivitatea electrică a Pământului, sistem care ar funcționa prin intermediul transmisiei de energie prin diferite medii naturale și utilizarea secundară a curentului transmis între două puncte pentru alimentarea dispozitivelor electrice.
Tesla inventează transmisia de energie fără fir la începutul anului 1891. Efectul Tesla, numit în onoarea lui, este un concept pentru aplicațiile acestui tip ce transport de electricitate.

6455667B-B933-40CE-B62F-552A4436579D

“Pacea nu poate veni decât ca o consecință a iluminării umanității.”

La vârsta de 35 de ani, Tesla devine cetățean american, instalându-și laboratorul în Bulevardul 5 din New York, mutându-l ulterior în Strada Houston. El furnizează probe privind potențialul de transmisie a energiei fără fir, făcând lămpi electrice să funcționeze în ambele laboratoare din New York.
Unii din prietenii săi cei mai apropiați erau artiști. În aceeași perioadă, Tesla este atras de filozofia vedică, hinduism, învățăturile lui Swami Vivekananda, în așa măsură încât începe să folosească termeni în sanscrită pentru a denumi unele concepte fundamentale referitoare la materie și energie. Cert este faptul că Tesla vorbea fluent opt limbi străine.

La 36 de ani i se acordă primele patente în materia alimentării polifazice. Continuă cercetările asupra principiilor câmpului magnetic rotativ, cercetează curentul alternativ de înaltă frecvență și efectul pelicular la conductori, proiectează circuitele LC, inventează o mașină care induce somnul, lămpi de descărcare fără fir și transmisia de energie electragnetică, construind primul radio-transmițător și, nu în ultimul rând, experimentează radiația cosmică de fond.

Tesla consideră că: “Nu vor trece multe generații până când mașinile noastre vor putea functiona folosind o energie obținută din orice punct din univers”.
În 1893, în cadrul Expoziției Universale de la Chicago, Nikola Tesla și George Westinghouse prezintă vizitatorilor lămpile fluorescente, becurile de un singur nod și alimentarea cu curent alternativ, această fiind utilizată pentru iluminarea expoziției, astfel demonstrându-și superioritatea asupra curentului continuu a lui Edison.

81F928D2-219E-4815-864F-729BE5D5C071

În același an, el reușește să transmită energie electromagnetică fără cabluri, construind primul radio-transmițător, pe care Marconi îl copiază dar îi este refuzată înregistrarea patentului, Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite ale Americii hotărând în 1943 că dreptatea este de partea lui Tesla.
Tesla inventează așa-numitul generator al lui Tesla în 1895, alături de invențiile lui despre lichefierea gazelor. Chiar înainte de a patenta invenția, are loc un incendiu în laboratorul său, distrugându-i toate echipamentele, modelele și invențiile. La scurt timp, Carl von Linde prezintă un patent al aceleiași invenții în Germania.

În primăvara anului 1891, Tesla demonstrează la Institutul American de Inginerie Electrică la Universitatea din Columbia ca toate tipurile de aparate pot fi alimentate prin intermediul unui cablu unic, fără conductor de întoarcere, în ciuda încercărilor repetate a lui Edison de a-i împiedica teoria.
La Cascada Niagara se construiește prima centrală hidroelectrică datorită descoperirilor lui Tesla în 1893, reușind în 1896 să transmită electricitate orașului Buffalo, New York. Cu sprijinul financiar al lui George Westinghouse, curentul alternativ îl înlocuiește pe cel continuu, Tesla fiind considerat fondatorul industriei electrice. În 1891 inventează bobina Tesla.

În primăvara lui 1898, Tesla demonstrează public dirijarea prin radio, la mare distanță, a unui vas fără echipaj. Experimentele sunt efectuate în largul mării, în apropiere de New York.

16E1AD65-B995-4C65-BB88-9D3CE52E2C09

“Să lăsăm viitorul să spună adevărul și să evalueze pe fiecare în funcție de munca și de realizările sale. Prezentul este al lor; viitorul pentru care am muncit cu adevărat, este al meu.”

În 1899, Tesla se mută într-un laborator din Colorado Springs, Statele Unite ale Americii, unde construiește un mare post de radio, cu o putere de 200 kw, realizează transmisii prin telegrafie fără fir, de peste 1000 km, face să se aprindă lămpile orașului de la distantă, obține tensiuni de 12 milioane de volți și unde realizează experimente despre mingile de foc, pe care afirmă că le-ar fi produs.

Descoperă că rezonanța Terrei era de 10 Hz, o valoare destul de exactă pentru acel timp, ținând cont că azi se cunoaște că această frecvență este de 8 Hz. Pe baza cercetărilor sale, W. O. Schumann postulează că pământul și ionosfera formează un complex de unde sferice, prin intermediul căruia se pot propaga unde electromagnetice de foarte joasă frecvență generate de către activitatea tuturor razelor la nivel mondial cu valori apropiate de 8 Hz, fenomen care este cunoscut drept Rezonanță Schumann.

96D4E280-9512-452C-A809-F893EFBE14B1

“Tot ceea ce era grozav în trecut era ridiculizat, condamnat, combătut, suprimat – doar ca să iasă la iveală cu și mai multă putere și cu atât mai mult victorios din luptă.”

De asemenea, tot Tesla este geniul care a stat la baza invenției motorul electric, în sfârșit popularizată de o mașină care îi poartă numele, a roboticii, bazată pe observația că toate organismele vii sunt conduse de impulsuri exterioare, a laserului, astăzi folosit în chirurgie, prevestind comunicațiile wireless și energia nelimitată, gratuită și la îndemâna tuturor oamenilor, în spiritul altruist care îi era caracteristic, descoperirea având potențialul de a zdruncina industria și interesele marilor corporații, care încă exploatau resursele energiei electrice pentru interesele financiare proprii.

“Convingerea mea fermă este într-o lege a compensării. Adevăratele recompense sunt întotdeauna în proporție cu munca și cu sacrificiile făcute.”

Tesla și Edison sunt propuși împreună să împartă premiul Nobel pentru fizică în 1915, în calitate de savanți ce-și închinaseră viața pentru descoperiri și realizări tehnice utile omenirii. Tesla refuză premiul, din cauza animozitătilor din trecut. Fiind 1916, premiul pe acel an nu mai este acordat, din cauza războiului mondial.
În 1917 îi este decernată cea mai înaltă distincție a Institutului American al Inginerilor Electricieni, medalia Edison.

Ca o recunoaștere tardivă a meritelor sale, în 1956, unitatea de măsură a densității fluxului magnetic în sistemul metric este denumită, în onoarea sa, tesla.
O covârșitoare personalitate care a marcat trei secole prin geniul său, una din cele mai mari inteligențe mondiale și savantul care a influențat în cea mai mare măsură evoluția omenirii către modernitate, Nikola Tesla moare la New York, în noaptea de 7-8 ianuarie 1943 în singurătate, diplomele, scrisorile și o parte din notițele ramase în urma sa intrând în patrimoniul Muzeului “Nikola Tesla” din Belgrad.

EC70D0AB-603E-4D58-BDCC-229A5A41F93C

Adevărul este că omenirea nu a fost niciodată pregătită pentru cineva atât de măreț ca “războinicul care a capturat focul cerului”, magicianul electricității care a împins progresul tehnologic prin invențiile sale în mileniul III, câștigând gloria omului care a fost implicat în procesele cosmice, al cărui scop suprem a fost să ilumineze întreg Pământul.

Contribuțiile lui Tesla nu se limitează exclusiv la domeniul științei, acesta afirmând în interviul pentru revistă Immortality că a petrecut ani căutând modalitatea în care energia mentală pozitivă, care se găsește în muzica lui Bach sau Mozart sau în versurile marilor poeți, să poată fi conservată, și cea de bucurie, pace și iubire aflată în interiorul Pământului, care se exprimă prin intermediul unei flori, a alimentelor ce ies din el și a tot ce constituie căminul omului, să poată influența lumea. Intenția sa era de a-l învăța pe individ să-și recupereze conștiința proprilor sale aripi…

În același interviu fascinant, între cele zece condiții adoptate de un înger pe Pământ, Tesla menționează condiția înțelegerii ghidării pentru toate energiile vitale și spirituale în acțiune prin purificarea de efectele și necesitățile omului, ceea nu reprezintă o pierdere, ci un câștig care conduce spre esența fericirii. De asemenea, el menționează faptul că marea majoritate a bolilor se află în spirit, el însuși vindecându-se de holeră în timpul studenției prin studiul tehnologiei, pe care o îndrăgea foarte mult. Tesla recunoaște puterea vizualizării ca talent excepțional care i-a facilitat toate invențiile, alături de cunoașterea transformării energiei mentale și vitale prin dobândirea controlului asupra sentimentelor și hrănirea entuziasmului prin extaz, izvorul fericirii sale care l-a ajutat pe parcursul anilor să facă față muncii. Îndrăgostit de electricitate, Nikola Tesla a devenit însăși lumina în forma sa umană, dscoperirile sale uluitoare având scopul de a le face oamenilor viața mai ușoară, îndreptându-i astfel spre spiritualitate și spre nemurire, care reprezintă pentru el întoarcerea la energia primordială.

“O nouă lume trebuie să se nască, o lume care ar putea să justifice sacrificiile oferite de umanitate. Această lume nouă ar trebui să fie o lume în care nu ar trebui să existe exploatarea celor slabi de către cei puternici, a binelui de către rău; o lume în care nu va exista umilirea săracilor de violența bogaților; o lume în care produsele intelectului, științei și artei vor servi societatea pentru binele și înfrumusețarea vieții și nu indivizii pentru acumularea de avere. Această lume nouă nu va fi o lume a națiunilor asuprite și umilite, ci a națiunilor libere și a oamenilor liberi egali în demnitate și respectuoși față de om.”

6DBB9119-7E0F-4255-AA7E-04B113518F7D

 


3 responses to “Men are from Mars – Nikola Tesla, Un Mentor Spiritual”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: